Štrajkujúci zmenia formu štrajku, ak sa vláda nezačne zaoberať ich požiadavkami

19.04.2006 Celý región

Zdravotníci plánujú zmeniť formu štrajku, ak sa do stredy vláda nezačne vážne zaoberať ich požiadavkami.
"Využijeme všetky možnosti platnej legislatívy, ktoré môžu mať ešte tvrdší dopad ako doteraz prebiehajúci ostrý štrajk, " vyhlásil dnes pred novinármi predseda štrajkového výboru Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave Marian Kollár. Je to jeden z bodov vyhlásenia, ktorý ešte v stredu 12. apríla prijal celoslovenský koordinačný štrajkový výbor.

Vzhľadom na "hluchotu" vlády a vládnej koalície sa zdravotníci rozhodli obrátiť aj na parlament. Pred budovou Národnej rady SR by sa malo v stredu 19. apríla uskutočniť o 14. hodine protestné zhromaždenie zdravotníckych pracovníkov. Na stredu je tiež naplánované stretnutie celoslovenského štrajkového výboru.
Právny zástupca štrajkového výboru Ondrej Škodler, ktorý je na kandidátke Slobodného fóra, považuje predbežné opatrenie bratislavského okresného súdu k štrajku za nesprávne, nevykonateľné, pričom sa podľa neho v žiadnom prípade nedotýka štrajkujúcich zdravotníckych pracovníkov. Vysvetlil, že návrh zo strany FNsP v Bratislave bol podaný nesprávne, pretože smeroval proti šiestim odborovým organizáciám, ktoré neštrajkujú.
Na poznámku, ako chcú štrajkujúci dokázať, že sú apolitickí, Kollár vysvetlil, že Škodler zamestnancom FNsP ponúkol právnu pomoc, ako dlhoročný právnik Slovenskej lekárskej komory.
V tejto súvislosti Škodler konštatoval: "Nie to, že som nezávislý na kandidačnej listine Slobodného fóra ma priviedlo k tomuto lukratívnemu kšeftu, ale práve naopak desať rokov práce pre lekárov ma doviedlo na kandidačnú listinu. Ukázalo sa, že inak sa nové zákony alebo pripomienky k nim nedajú presadzovať. "
Do štrajku sa podľa Kollára zapojilo doteraz 21 nemocníc.

Zdravotníci vo FNLP štrajkujú, pacientov však ošetrujú v plnom rozsahu

Zdravotníci vo Fakultnej nemocnici Louisa Pasteura (FNLP) v Košiciach ostávajú aj po dnešnom rokovaní s manažmentom nemocnice v štrajku. Pacienti by ho však nemali pocítiť, pretože s vedením sa dohodli na poskytovaní zdravotnej starostlivosti v plnom rozsahu.
Tento stav bude trvať až do ďalšieho stretnutia, ktoré si naplánovali na štvrtok. Vyčkávací postoj štrajkujúcich je podľa člena štrajkového výboru Zoltána Sidora ovplyvnený aktuálne prebiehajúcimi rokovaniami na rôznych úrovniach. "Všetko je v pohybe. Kolegovia v Bratislave dostali isté obmedzenia súdneho charakteru, sú tu vydávania asociácie nemocníc. V súčasnosti nie je logické, legitímne ani slušné, aby štrajkový výbor urobil kroky, ktoré by spochybňovali ďalší postup. Skutočne musíme počkať, " konštatoval Sidor. Rokovania s vedením FNLP označil za korektné.
Členovia štrajkového výboru hlásiaci sa k Lekárskemu odborovému združeniu a podporujúci jeho aktivity prišli na dnešné stretnutie bez stužiek. "Je pravda, že na začiatku sme ich mali, ale teraz sme sa rozhodli, že budeme chodiť bez tohto označenia s tým, že my vieme o čo ide a každý je informovaný. Štrajk máme v srdci a v našej hlave, " dodal po rokovaní ďalší lekár z 10-členného štrajkového výboru Tomáš Guman. Potvrdil, že štrajk svojimi podpismi pod výzvu podporila vyše tisícka zo zhruba 3000 zamestnancov FNLP.
Za korektné považuje rokovania so štrajkovým výborom aj riaditeľ nemocnice Jaroslav Šajty. "Zhodli sme sa, že ochrana života a zdravia pacientov je na prvom mieste, to znamená, že všetci to budeme rešpektovať, " uviedol pred novinármi. Zároveň zdôraznil, že manažment druhej najväčšej nemocnice na Slovensku rešpektuje ústavné právo na štrajk. "Pevne verím, že pacienti negatívne nepocítia tento štrajk a budú špičkovo ošetrení, " dodal. Šajty sa v stredu v Bratislave ako šéf Asociácie fakultných nemocníc zúčastní na rokovaniach so SOZ zdravotníctva a sociálnych služieb o Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa.

Zdravotníci v banskobystrickej Rooseveltke pokračujú v štrajku

Lekári a zdravotné sestry v banskobystrickej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta pokračujú v štrajku. O ďaľšom postupe rozhodnú po stredajšom stretnutí celoslovenského štrajkového výboru v Bratislave.
TASR to potvrdil dnes šéf štrajkového výboru v Rooseveltovej nemocnici Richard Kulaviak, ktorý zastupuje Banskobystričanov v celoslovenskom štrajkovom výbore.
"Zdravotníci poskytujú komplexnú zdravotnícku starostlivosť, robia všetky potrebné výkony, " zdôraznil Kulaviak. Pripomenul, že od začiatku protestnej akcie, ktorú vyhlásili vo FNsP v pondelok minulého týždňa, sa neobjavili sťažnosti pacientov. Nevyskytli sa prípady, že by ich lekári neošetrili.
Štrajk podporilo takmer 570 lekárov a zdravotných sestier z asi 1900 zamestnancov.
(TASR)
 

Vyberte región